HTML

e-Útdíj indítás percről percre

A WebEye szakértői folyamatosan nyomon követik és tájékoztatnak az e-Útdíjjal kapcsolatos legfrissebb információkról.

További információk

2014.02.14. 10:46 útdíj

Figyelem - Változások a HU-GO rendszerben

A HU-GO Elektronikus Útdíjszedési Rendszer e-mailben és a HU-GO portálon is felhívja a regisztrált ügyfelek figyelmét, hogy változás történt a bevallási közreműködőkre vonatkozó Általános Szerződési Feltételekben, amely 2014. február 9-én lépett hatályba.


dreamstime_xs_21547969.jpg


A HU-GO portálon elérhető tájékoztatóból kiderül, hogy alapvetően három eljárást érintett a változás. Az alábbi felsorolás nem teljes körű, így az ÁSZF áttanulmányozása feltétlenül szükséges (az ÁSZF a www.hu-go.hu oldalon ÁSZF menüpont alatt teljes egészében megtalálható).

I. Tengelyszám (továbbiakban: JDB) állításra vonatkozó új rendelkezések,

II. Ugrási Menetillesztésre vonatkozó új rendelkezések,

III. Adatszolgáltatás végső határidejére vonatkozó új rendelkezések.

A fentebb említett változások átvezetésére a HU-GO ún. átállási időszakot biztosított az ügyfelek részére február 9. és február 15. között, amely a holnapi napon ér véget.

További információ:

Címkék: rendszer útdíj bevallási e-útdíj használatarányos útdíj úthasználat útdíjbevallás útdíjfizetés elektronikus bevallási rendszer elektronikus útdíjszedés Legfrissebb-e-útdíj-hírek


2014.01.21. 16:08 útdíj

Folytatódik a HU-GO rendszer fejlesztése

Számos új fejlesztésre számíthatnak az idén is a fuvarozók az e-útdíj rendszerébe: folytatódik a jelenlegi díjköteles hálózat felosztása, az újonnan átadott szakaszok beillesztése a rendszerbe, de tervezik az utólagos és mobil fizetési lehetőség megteremtését is. A fejlesztések során figyelembe veszik a fuvarozói érdekképviseletek javaslatait – mondta el Kibédi-Varga Lajos, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ) szóvivője a Világgazdaság megkeresésére válaszolva.

December elsejétől tovább finomodott a július elsején bevezetett e-útdíjrendszer. A testre szabott útvonaltervezés érdekében megvalósult a díjköteles elemi útszakaszok számának növelése, vagyis a szakaszok továbbosztása. Ez elsősorban ipartelepek és útcsatlakozások környékét érintette, de voltak köztük logisztikai központokat és kamionos pihenőhelyek is. A módosítás következtében a teljes díjköteles úthálózat hossza gyakorlatilag változatlan maradt, azonban az elemi útszakaszok száma 2075 darabról 2243-ra nőtt, vagyis az érintett esetekben az elemi díjköteles szakaszok hossza csökkent.

utdijblog_1.jpg

A fejlesztések idén is folytatódnak, a szakemberek továbbra is folyamatosan gyűjtik a díjköteles elemi szakaszok további bontására vonatkozó észrevételeket, javaslatokat, melyeket egy későbbi rendeletmódosítással építenek be a rendszerbe. A díjköteles hálózat bővülése az új autópálya-, gyorsforgalmi- és elsőrendű főúthálózati szakaszokkal párhuzamosan várható. A 2014-es tervekben szerepel a saját értékesítési csatornák erősítése, illetve az e-matrica (személyautók, 3,5 tonnánál kisebb teherjárművek, buszok díjfizetési rendszere) és a HU-GO ellenőrzési megoldásának integrációja.

 Forrás: Világgazdaság

Címkék: autópálya e-útdíj UD úthasználat útdíjszedés elektronikus útdíjszedés UD rendszer Legfrissebb-e-útdíj-hírek


2013.12.03. 16:51 útdíj

Nem emelkedik az útdíj januártól

Az e-útdíj tarifái 2014. január 1-jét követően is  változatlanok maradnak. Az egyre hatékonyabb rendszer és az abból befolyó bevétel teszi szükségtelenné a módosítást, ezért a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium nem készül januártól sem az e-matrica árának, sem az útdíjak mértékének az emelésére – közölte a tárca a Napi Gazdaság megkeresésére reagálva.

 Forrás: MTI


2013.11.29. 14:57 útdíj

Előnyére változik a hazai e-útdíj

November 30-tól bővül az útdíj köteles elemi útszakaszok száma Magyarországon. Ez azonban nem új útszakaszok bevonását jelenti, hanem a már meglévőek tovább tördelését. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a telephelyekre, ipari parkokba tartó kamionoknak például nem kell majd a gyakran 10-15 kilométeres teljes szakaszra megfizetniük a díjat, hanem elég lesz a ténylegesen használt 1-2 kilométert kifizetni.

iStock_000016045559XSmall.jpg

További jó hír, hogy a szigorú feltételeknek megfelelő fuvarozók számára várhatóan néhány héten belül bevezetik az utólagos díjfizetést is.

Addig is néhány friss adat a HU-GO rendszerről:

  • A rendszerben több mint 108 ezer járművet regisztráltak az indulás óta.
  • Ebből már több mint 50 ezer autós rendelkezik fedélzeti egységgel, a többiek továbbra is viszonylati jeggyel használják a magyar utakat.
  • A külföldi járművek aránya 50 százalékra tehető.

forrás: Élelmiszer Online


2013.11.15. 16:36 útdíj

Ismét hétvégi üzemszünet várható

Vasárnap hajnalban ismét szünetel az e-útdíj rendszer: tervezett karbantartás miatt november 17-én, vasárnap hajnali 1 és 4 óra között üzemszünetre kell számítani az elektronikus útdíjfizetési rendszerben - közölte a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. tájékoztatása nyomán az MTI.

Az üzemszünet kapcsán nem lesz teendője azoknak az autósoknak, akik útdíjbevallási kötelezettségüknek bevallási közreműködő útján, fedélzeti eszközzel tesznek eleget, hiszen az úthasználatot rögzíti a rendszer.

highway_dawn.jpg

A viszonylati jegyet váltó autósoknak azonban ismét azt javasoljuk, hogy elővételben, a www.hu-go.hu weboldalon, az ügyfélszolgálati irodákban vagy a viszonteladói partnereknél vásárolják meg az úthasználati jogosultságot.

 

forrás: hvg.hu

További információ:

http://utdij-bevallas.hu/

http://hu.webeye.eu

Címkék: útdíj e-útdíj ÁAK útdíjbevallás útdíjfizetés elektronikus útdíjszedés UD rendszer Legfrissebb-e-útdíj-hírek


2013.11.14. 08:41 útdíj

Miért inkább a GPS-es útdíjbevallást válasszuk a viszonylati jegyek helyek?

„A korábbi tapasztalataink szerint a telematikai rendszer beszerelését követően a 10-30 százalékos üzemanyag csökkenés átlagosnak mondható, de találkoztunk már kiemelkedő, 40 százalékos flottára levetített összesített fogyasztáscsökkenéssel is. Mindez több részből tevődik össze: így például a magánhasználat felszámolása, a rossz vezetési stílus felderítése és természetesen az üzemanyag visszaélések megszűnése. A telematika emellett az e-útdíj bevallást is megkönnyíti: a megfelelő OBU használatával sokkal egyszerűbb és költséghatékonyabb az úthasználat.” - nyilatkozta Bagossy Tamás, a WebEye Magyarország szakértője.

Címkék: útdíj használatarányos útdíj útdíjfizetés UD rendszer WebEye WebEye Magyarország


2013.11.11. 15:06 útdíj

Milyen költségekkel jár egy fuvar, és hogyan csökkenthetők?

A szállítmányozó cégek becslése szerint egy átlagos fuvar összes költségének legnagyobb hányadát az üzemanyag emészti fel, de egyre komolyabb tételt jelent a sofőr munkabére és az e-útdíj is. A kiadások fennmaradó hányada a karbantartási díjakra és egyéb ráfordításokra megy el.

A WebEye Magyarország szakértői szerint a költségek akár 20 százalékkal is mérsékelhetőek egy megfelelő flottakövető szolgáltatás alkalmazásával, amely segít a korábbinál szervezettebb működés kialakításában.

webeye_fuvarozas_infografika-02.png

Miben segíthet egy flottakövető alkalmazás?

  1. A felmerülő költségek jelentősen csökkenthetők, ha a fuvarozócégek optimalizálják a fuvarkapacitásokat, de egy sofőr rossz vezetési stílusára és a vezetési idők nem megfelelő kihasználtságára is fény derülhet.
  2. Érdemes mérni az üzemanyag-felhasználást, és az útvonal-tervezés során figyelembe venni a kedvező árú töltőállomások elhelyezkedését.
  3. A megfelelő útdíjfizetési mód megválasztásával ugyancsak sokat spórolhat a szállítmányozó: a rendszeresen fuvarozó vállalatok számára a GPS-alapú útdíj-fizetés nem csak kényelmesebb, de költséghatékonyabb is.
  4. Valamint fontos azt is szem előtt tartani, hogy a jól karbantartott, műszakilag hibátlan jármű kevesebb üzemanyagot fogyaszt, és az élettartama is hosszabb. Egy járműkövető szolgáltatással a járművek műszaki állapotát is nyomon lehet követni.


2013.11.07. 15:39 útdíj

Az e-Útdíj első négy hónapja - Tapasztalatok

A rendelkezésre álló idő rövidsége miatt természetes, hogy előfordultak problémák az e-útdíj rendszer bevezetése óta – mondta a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában Bagossy Tamás, a WebEye Magyarország Kft. ügyvezetője.

Felidézte: bár évek óta napirenden volt az elektronikus útdíj bevezetése, a korábbi tender meghiúsulása után április közepén jelentették be, hogy július elsejével elindul a rendszer. A szakma tehát csupán 2 és fél hónapot kapott a felkészülésre – hangsúlyozta Bagossy Tamás, hozzátéve: Európában az eddigi leggyorsabb bevezetés is kilenc hónapot vett igénybe, és abban az esetben is előfordultak a gondok, Németországban pedig, ahol másfél évig tartott a folyamat, a mai napig zajlanak még perek.

A magyar rendszer sajátossága, hogy nyitott platform, amelyet "nem átvettünk", ugyanakkor ma már kiforrott, üzemszerűen, jól működik – jelentette ki az ügyvezető, aki szerint finomításra ugyanakkor szükség lesz. Ennek oka, hogy adott esetben pár száz megtett méter után is ki kell fizetni a teljes szakaszra előírt úthasználati díjat, azaz az útszakaszokat fel kell darabolni – magyarázta Bagossy Tamás, akinek szavai szerint az ezzel kapcsolatos egyeztetések már zajlanak.

Szintén a magyar rendszer sajátossága, hogy a fedélzeti eszközök számtalan szállítótól beszerezhetők, ebből adódóan nagyok a minőségbeli különbségek. A WebEye Magyarország Kft. ügyvezetője ezért arra hívta fel a fuvarozók figyelmét, hogy érdemes nagy múlt cégtől vásárolni, hiszen a közigazgatási bírság mértéke független attól, hogy egy szállító nem vett jegyet, vagy jóhiszeműen járt ugyan el, de meghibásodott a fedélzeti egysége.

Az interjú teljes hanganyaga itt hallgató meg.

Forrás: Híradó Online

2013. november 4.

Címkék: útdíj közreműködő használatarányos útdíj elektronikus útdíjszedés UD rendszer GPS alapú útdíjszedés WebEye WebEye Magyarország Legfrissebb-e-útdíj-hírek


2013.10.15. 15:34 útdíj

Több százezer forintos bírság a tét

Mivel már lejárt az e-útdíj bevezetése óta tartó türelmi időszak így mostantól komoly büntetésekre számíthat, aki elblicceli az útdíjfizetést. A korábbiakkal ellentétben egy nap akár több alkalommal is büntethető a szabálytalankodó sofőr. A kiszabott bírság mértéke több százezer forint is lehet, érdemes tehát a megelőzésre koncentrálni.

Sokakban felmerül a kérdés, hogy mit tegyenek, ha a fedélzeti egységük nem működik, és mi történik, ha ezt későn veszik észre.

1. Indulás előtt: Mivel a jármű oldali eszköz működőképességének ellenőrzése az úthasználó felelőssége, ezért javasoljuk, hogy elindulás előtt mindig ellenőrizzék, hogy az eszköz működőképes-e.

2. Út közben: Ha út közben szűnik meg a fedélzeti egységből jövő GPS jel, a bevallási közreműködő köteles jelezni a vezetőnek. Ilyen esetben viszonylati jegyet kell vásárolni a következő díjköteles útszakaszokra, amíg a készülék nem működik.

Címkék: bírság útdíj közreműködő e-útdíj használatarányos útdíj útdíjbevallás elektronikus bevallási rendszer elektronikus útdíjszedés GPS alapú útdíjszedés viszonylati jegy fedélzeti egység jogosulatlan úthasználó Hasznos-tudnivalók


2013.10.15. 15:32 útdíj

A Közútkezelő veszi át az autópálya-kezelő feladatainak egy részét

Az Országgyűlés hétfői döntése nyomán novembertől a Magyar Közút Nonprofit Zrt. veszi át az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) Zrt. közútkezeléssel kapcsolatos feladatait, az autópálya-kezelő hatásköre a használatarányos útdíj beszedése lesz.              

A közútkezelő veszi át az autópálya-kezelő feladatainak egy részét. Az erről szóló törvénymódosítást Németh Lászlóné fejlesztési miniszter kezdeményezte, a Ház pedig kormánypárti szavazatokkal fogadta el. Az MSZP és az LMP nemmel szavazott, a Jobbik tartózkodott.

E szerint az ÁAK novembertől a matricás és használatarányos útdíj-fizetési rendszerek működtetésére, fejlesztésére, továbbá a díjak beszedésére jogosult, a közútkezelő pedig - a koncesszióban épült M5 és M6 kivételével - átveszi az összes autópálya kezelését, üzemeltetését és fenntartását.

Forrás: Holvezessek.hu

Címkék: ÁAK elektronikus útdíjszedés Legfrissebb-e-útdíj-hírek