HTML

e-Útdíj indítás percről percre

A WebEye szakértői folyamatosan nyomon követik és tájékoztatnak az e-Útdíjjal kapcsolatos legfrissebb információkról.

További információk

2013.06.18. 08:54 útdíj

Hasznos tudnivalók IV. – Díjfizetés ellenőrzése és szankciók

Hogyan történik a díjfizetési kötelezettség és annak elégtételének ellenőrzése?

A magyarországi UD rendszerben a jogosulatlan úthasználat kiszűrése alapvetően fixen telepített díjellenőrző állomások (portálok) és hordozó járművekbe telepített mobil díjellenőrző berendezések segítségével fog történni. A magyarországi megtett úttal arányos útdíjszedési rendszerben a jelenlegi díjellenőrző eszközökön túl 74 darab új fix ellenőrző keresztmetszet és 45 darab új mobil ellenőrző egység fogja segíteni az országos szintre kiterjesztett díjköteles úthálózat folyamatos ellenőrzését, illetve a hatósági feladatok támogatását.

iStock_000019248186XSmall.jpg

Milyen hatóság lép föl a jogosulatlan úthasználóval szemben és milyen eljárás indulhat ellene?

A jogosulatlan úthasználókkal szembeni fellépés a Rendőrség feladata lesz, a szervezet ennek érdekében 50 darab új mobil bírságoló egységet kap. Ezen felül az érintett járművek által használt határállomások kilépési oldalán további ellenőrzési pontok is létesülnek. A jogosulatlan úthasználat szankciója közigazgatási bírság lesz.

Milyen bírságokra számíthat a jogosulatlan úthasználó?

A szabályszegés észlelése esetében a közigazgatási bírság kiszabására két módon kerülhet sor:

1.a helyszíni – megállítás útján történő – ellenőrzés során az úthasználóval szemben;

2. helyszíni megállítás nélkül, az ún. objektív felelősség elve alkalmazásával a járműnyilvántartásba bejegyzett tulajdonos/üzembentartóval szemben.

e-utdij-bevallas-1.png

 

Kinek a felelőssége az, hogy ha a jármű nem működő fedélzeti egységgel (OBU) és jegy vásárlása nélkül teszi meg a fizetős útszakaszt?

A jármű oldali eszköz működőképességének ellenőrzése az úthasználó felelőssége. A rendszer szintű üzemeltetést érintő esetleges leállások, adatvesztések/adatkésések jelzése a bevallási közreműködő felelőssége.

Forrás: www.autopalya.hu


Bővebb információért látogassa meg weboldalainkat:

www.utdij-bevallas.hu

http://hu.webeye.eu

komment

Címkék: autópálya bírság útdíj díjszabás e-útdíj UD úthasználat ÁAK útdíjbevallás útdíjszedés útdíjfizetés elektronikus bevallási rendszer elektronikus útdíjszedés UD rendszer GPS alapú útdíjszedés jogosulatlan úthasználó Hasznos-tudnivalók


süti beállítások módosítása