HTML

e-Útdíj indítás percről percre

A WebEye szakértői folyamatosan nyomon követik és tájékoztatnak az e-Útdíjjal kapcsolatos legfrissebb információkról.

További információk

2013.11.07. 15:39 útdíj

Az e-Útdíj első négy hónapja - Tapasztalatok

A rendelkezésre álló idő rövidsége miatt természetes, hogy előfordultak problémák az e-útdíj rendszer bevezetése óta – mondta a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában Bagossy Tamás, a WebEye Magyarország Kft. ügyvezetője.

Felidézte: bár évek óta napirenden volt az elektronikus útdíj bevezetése, a korábbi tender meghiúsulása után április közepén jelentették be, hogy július elsejével elindul a rendszer. A szakma tehát csupán 2 és fél hónapot kapott a felkészülésre – hangsúlyozta Bagossy Tamás, hozzátéve: Európában az eddigi leggyorsabb bevezetés is kilenc hónapot vett igénybe, és abban az esetben is előfordultak a gondok, Németországban pedig, ahol másfél évig tartott a folyamat, a mai napig zajlanak még perek.

A magyar rendszer sajátossága, hogy nyitott platform, amelyet "nem átvettünk", ugyanakkor ma már kiforrott, üzemszerűen, jól működik – jelentette ki az ügyvezető, aki szerint finomításra ugyanakkor szükség lesz. Ennek oka, hogy adott esetben pár száz megtett méter után is ki kell fizetni a teljes szakaszra előírt úthasználati díjat, azaz az útszakaszokat fel kell darabolni – magyarázta Bagossy Tamás, akinek szavai szerint az ezzel kapcsolatos egyeztetések már zajlanak.

Szintén a magyar rendszer sajátossága, hogy a fedélzeti eszközök számtalan szállítótól beszerezhetők, ebből adódóan nagyok a minőségbeli különbségek. A WebEye Magyarország Kft. ügyvezetője ezért arra hívta fel a fuvarozók figyelmét, hogy érdemes nagy múlt cégtől vásárolni, hiszen a közigazgatási bírság mértéke független attól, hogy egy szállító nem vett jegyet, vagy jóhiszeműen járt ugyan el, de meghibásodott a fedélzeti egysége.

Az interjú teljes hanganyaga itt hallgató meg.

Forrás: Híradó Online

2013. november 4.

komment

Címkék: útdíj közreműködő használatarányos útdíj elektronikus útdíjszedés UD rendszer GPS alapú útdíjszedés WebEye WebEye Magyarország Legfrissebb-e-útdíj-hírek


süti beállítások módosítása