HTML

e-Útdíj indítás percről percre

A WebEye szakértői folyamatosan nyomon követik és tájékoztatnak az e-Útdíjjal kapcsolatos legfrissebb információkról.

További információk

2013.06.13. 14:44 útdíj

Legfrissebb e-Útdíj hírek – Lapszemle

Napi Online: Kiderült, mennyit kereshetnek az e-útdíj-biznisz szereplői

2013. június 13.

A Magyar Közlöny szerdai számában megjelent a nemzeti fejlesztési miniszter rendelete az útdíjszedő által az útdíjszolgáltatóknak, valamint az egyetemes útdíjszolgáltató által a bevallási közreműködők és a viszonteladók részére fizetendő átalány-költségtérítés számításáról és mértékéről. A rendelet 2013. július 1-jén lép hatályba.

Az egyetemes útdíjszolgáltató, aki valamennyi e-útdíj fizetésre kötelezett számára köteles biztosítani az úthasználati jogosultság megszerzésének lehetőségét, átalány költségtérítést fizet alvállalkozóinak, ennek nagyságát határozza meg a rendelet. Az útdíjszolgáltatói átalány-költségtérítés alapja a tárgyhónapban az útdíjszolgáltató által az útdíjszedő részére megfizetett díjbevétel összege, az útdíjszolgáltatói átalány-költségtérítés mértéke pedig az átalány-költségtérítési alap 5 százaléka. A viszonteladói átalány-költségtérítés alapja a tárgyhavi viszonteladói értékesítésből származó, az egyetemes útdíjszolgáltató részére befizetett díjbevétel összege. (…)

 

Index: Nem tudni, hogy működik majd

2013. június 11.

A használatarányos útdíj egy teljesen bevett és jól működő módszer Európában az úthálózat finanszírozására és a környezetterhelés mérséklésére. Az elgondolást nálunk is régóta szorgalmazták, most inkább a várt költségvetési bevételek miatt kell sürgősen bevezetni. Ennek megfelelően elég drága lesz a magyar útdíj, kétszerese a németnek, 1-2 százalékkal emeli majd átlagosan a fogyasztói árakat, 20-30 százalékkal a szállítási költségeket. Az ígért kompenzáció-csomag a hazai fuvarozóknak nem túl hatékony megoldás, de a legfőbb probléma, hogy még mindig sok műszaki és jogi hiányosság van. Pedig a rendszer pár hét múlva biztosan elindul.

(…)

komment

Címkék: hírek útdíj UD ÁAK útdíjbevallás EETS útdíjszedés útdíjfizetés elektronikus bevallási rendszer GPS alapú útdíjszedés Legfrissebb-e-útdíj-hírek


süti beállítások módosítása