HTML

e-Útdíj indítás percről percre

A WebEye szakértői folyamatosan nyomon követik és tájékoztatnak az e-Útdíjjal kapcsolatos legfrissebb információkról.

További információk

2013.06.13. 10:53 útdíj

Hasznos tudnivalók II. – Útdíjbevallás

Mi a szerepe a bevallási közreműködőnek?

A megtett út utáni elszámolás egy a járműben elhelyezett fedélzeti készülék által gyűjtött koordináták alapján történik. Működésének lényege, hogy egy GPS alapú flottakövető szolgáltatásokat nyújtó vállalkozás ún. bevallási közreműködőként továbbítja a járműből beérkező adatokat az ÁAK (Állami Autópálya Kezelő Zrt.) felé.  A felhasználók előre történő fizetéssel (prepaid) egyenlíthetik ki tartozásukat, ami azt jelenti, hogy a regisztráció során létrehozott (az ÁAK-nál vezetett) folyószámlát előre fel kell tölteniük. Ennek egyenlege biztosít fedezetet a díjköteles utak használatához. Alkalmazásának előfeltétele, hogy a felhasználó előzetesen regisztráljon az útdíj szolgáltatónál (ÁAK), és szerződést kössön egy bevallási közreműködővel.

Azok számára ajánljuk, akik gyakran használják a díjköteles útszakaszokat, így kényelmes megoldást jelenthet ez a díjbevallási mód.

 

e-utdij-bevallas-5.png

Hogyan kell regisztrálni, hogy alkalmas legyek elektronikus díjfizetésre?

Szükséges az ÁAK HU-GO felületén való regisztráció a gépjármű és annak üzemben tartójának adataival, emissziós normával, tengelyszám dinamikus megadásával.

Milyen eszközre van szükségem az elektronikus bevalláshoz?

A bevallási közreműködő által biztosított fedélzeti egységre. A WebEye portfóliójában szolgáltatástól függően különféle tudású és kivitelű modellek érhetők el.

Mit tegyek, ha még nincs útdíj bevallásra alkalmas fedélzeti eszközöm?

Jövőbe tekintő megoldásként a fedélzeti egységek által nyújtott szolgáltatások kiaknázását javasoljuk, ezért tanácsoljuk a kombinált szolgáltatási csomagokat biztosító megoldásokat, mint pl. WebEye Pass&Go.

A vásárlás mellett a bevallási közreműködővel kell szerződni és az ÁAK irányába a HU-GO felületen közölt részletek szerint szükséges regisztrálni.

Milyen a teendőim vannak, ha már rendelkezem járműkövető szolgáltatás előfizetéssel?

Érdeklődjön szolgáltatójánál a bevallási közreműködői státusz meglétéről, illetve annak várható kezdetéről. Amennyiben a honos szolgáltató alkalmas lesz útdíj bevallás elkészítésére, úgy azonnal elindítható a szerződéskötés, amennyiben nem, akkor egy erre alkalmas akkreditált közreműködővel kell felvenni a kapcsolatot és azzal szerződést kötnie, valamint új eszközt beszerezni.

A meglévő WebEye ügyfelek számára megkönnyítjük a szerződéskötés folyamatát, így tervezzük a felületünkről letölthető elektronikus formanyomtatvány kialakítását.

A bevallási közreműködővel való szerződéskötésen kívül milyen egyéb teendőm van még?

Június 20-ától a HU-GO felületen regisztráció megtételére van szükség. A folyószámla kialakítására és feltöltésére kérjük, kövesség az ÁAK erre vonatkozó folyamatos tájékoztatását.

Átszerelések, beszerelések esetén várható-e azonnali aktiválás? Ha ez több napot vesz igénybe, a kérdéses időszakban miként lehet a megtett utat bevallani?

A díjfizetés során a viszonylati jegy váltása minden esetben rendelkezésre áll, ezzel az egység üzemen kívüli időszaka egyértelműen lefedhető. Természetesen a javítások tekintetében igyekszünk ügyfeleink segítségére lenni, de a ránk háruló irreális terhelés miatt torlódásokra és megnövekedett várakozási időkre lehet számítani.

Bővebb információért kérjük, látogasson el weboldalainkra:

http://hu.webeye.eu

http://utdij-bevallas.hu/

komment

Címkék: regisztráció autópálya rendszer elektronikus útdíj bevallási közreműködő GPS e-útdíj használatarányos útdíj UD úthasználat ÁAK útdíjbevallás EETS útdíjszedés útdíjfizetés flottakövető használatarányos elektronikus bevallási rendszer elektronikus útdíjszedés UD rendszer GPS alapú útdíjszedés 3.5 tonna viszonylati jegy viszonylati Hasznos-tudnivalók


süti beállítások módosítása